top of page

epc attest energiescan epb

Energieprestatiecertificaten
Type D (EPC NR)

Ontdek hoe energiezuinig jouw niet-residentieel gebouw is met Prevebo!

Als erkend energiedeskundige type D maken wij energieprestatiecertificaten (EPC-certificaten) op voor  niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen.

Door ons te contacteren krijg je een duidelijk inzicht in de energieprestaties van jouw pand en welke maatregelen er eventueel genomen kunnen worden om deze te verbeteren.

Wij zorgen voor een vlotte en efficiënte service, met een duidelijke rapportage en nuttige aanbevelingen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte en wij zorgen voor een perfecte aflevering van je certificaat!

Voorbeeld EPC NR

Wat is een EPC NR?

Het Energieprestatiecertificaat type D (EPC-NR) wordt opgemaakt voor niet-residentiële gebouwen, zoals kantoren, winkels, hotels, zorginstellingen, ...
In tegenstelling tot andere EPC-types, wordt het label van een EPC type D echter uitsluitend bepaald door het aandeel hernieuwbare energie ten opzichte van het totale energieverbruik.
Dit betekent dat het label niet wordt toegekend op basis van traditionele energie-efficiëntiecriteria zoals residentiële gebouwen, maar eerder op de mate waarin het gebouw gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, biomassa, etc.

Hoewel ook een indicatieve energiescore wordt meegegeven, die ongeveer overeenkomt met die van een EPC type A, is het de verhouding hernieuwbare energie tot totaal energieverbruik die het label definitief bepaalt. 

Hierdoor ligt de focus van het advies vaak op het plaatsen van extra meters om het hernieuwbaar aandeel precies in kaart te kunnen brengen.

Het EPC-certificaat moet opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige

type D en is geldig gedurende 5 jaar.

Voor welke gebouwen is een EPC NR verplicht?


Het EPC NR is sinds 1 januari 2023 verplicht voor alle niet-residentiële eenheden (groter dan 500 m²) die verkocht worden of waarbij een nieuw huurcontract wordt afgesloten.

Sinds 1 mei 2023 geldt deze verplichting voor alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom. 

Deze niet-residentiële eenheden zijn kantoorgebouwen, zorginstellingen, scholen, publieke gebouwen, overheidsgebouwen, kazernes, culturele centra, ...

Enkel industriegebouwen, landbouwgebouwen, loodsen, gebouwen voor religieuze activiteiten en woongebouwen hebben geen EPC-NR-plicht.

De verplichtingen worden stap voor stap verscherpt tot elke grote niet-residentiële eenheid in 2026 over een EPC NR beschikt, los van verkoop of verhuur:

  • Vanaf 2024 verplichting voor alle grote gebouweenheden van publieke en overheidsgebouwen.

  • Vanaf 2025 voor alle grote niet-residentiële eenheden groter of gelijk aan 1000m²

  • Vanaf 2026 alle grote niet-residentiële eenheden.

Energie efficiëntie niet-residentiële gebouwen
EPC NR

Renovatieplicht

Na het verkrijgen van een EPC NR moet er voldaan worden aan de renovatieplicht. Binnen de 5 jaar moet er een minimum label E (5% hernieuwbaar aandeel) worden behaald en moet er worden voldaan aan het minimum maatregelenpakket.
 

Deze houdt in:

  • Als voor dakisolatie de minimale R-waarde van 0,75 m²K/W niet gehaald wordt, moet dakisolatie met een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K geplaatst worden.
     

  • Als enkel glas aanwezig is, moet u dat vervangen door beglazing met een maximale U-waarde van 1 W/m²K.
     

  • Alle centrale opwekkers voor ruimteverwarming die ouder zijn dan 15 jaar moeten vervangen worden, tenzij u kunt aantonen dat de installatie aan de minimale installatie-eisen voor renovatie voldoet. Als er een aardgasnet aanwezig is in de straat, mag een stookolieketel niet vervangen worden door een nieuwe stookolieketel.
     

  • Alle koelinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en gebruik maken van koelmiddelen op basis van ozonafbrekende stoffen of koelmiddelen met een GWP-waarde van 2500 of hoger, moeten vervangen worden door koelinstallaties die geen gebruik maken van die schadelijke koelmiddelen.

Prevebo

Hoe gaan wij te werk?

  1. Na goedkeuring van onze offerte nemen wij contact op om een afspraak te maken voor het plaatsbezoek en om wat meer info te geven omtrent de bewijsvoering.
     

  2. Plaatsbezoek: Onze energiedeskundige komt langs om het pand te inspecteren. Tijdens deze inspectie worden alle meterstanden opgenomen, wordt de opbouw van het gebouw vastgesteld, worden de technieken geïnvetariseerd en worden alle documenten voor de bewijsvoering overlopen.
     

  3. Verwerking van de gegevens: Onze energiedeskundige verwerkt alle gegevens die tijdens de inspectie verzameld werden de software van het VEKA. De EPC-verslaggever berekent op basis van de verzamelde gegevens het energielabel en energiescore.
     

  4. Opstellen van het certificaat: Onze energiedeskundige stelt het EPC-certificaat op met daarop het energielabel,  energiescore en advies om het in de toekomst te verbeteren.
     

  5. Bezorgen van het certificaat: Het EPC-certificaat wordt bezorgd aan de eigenaar van het pand. Bij verkoop of verhuur moet de eigenaar het certificaat ook bezorgen aan de kandidaat-kopers of -huurders.

Wat hebben wij nodig?

Hieronder kan je een beknopt overzicht van wat wij als energiedeskundige nodig hebben om een EPC-certificaat te kunnen opmaken:
 

  1. Adresgegevens van het pand: De energiedeskundige heeft de juiste adresgegevens nodig van het pand waarvoor het EPC-certificaat moet opgemaakt worden.
     

  2. Toegang tot het pand: De energiedeskundige heeft toegang tot het pand nodig om het te kunnen inspecteren.
     

  3. Bouwplannen en lastenboeken: Als de bouwplannen of lastenboeken van het pand beschikbaar zijn, kan de energiedeskundige deze gebruiken om een beter beeld te krijgen van de gebruikte materialen en technieken.
     

  4. Gegevens over isolatie, verwarming en ventilatie: De energiedeskundige heeft informatie nodig over de isolatie, de gebruikte verwarmings- en ventilatiesystemen en eventuele zonneboilers.
     

  5. Gegevens over de aanwezigheid van zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen: Als er zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen aanwezig zijn in het pand, heeft de energiedeskundige hier informatie over nodig.
     

Met deze gegevens en documenten kan de energiedeskundige het pand inspecteren en de nodige gegevens verzamelen om het EPC-certificaat op te maken. Het is daarom belangrijk dat de eigenaar van het pand alle benodigde informatie en documenten beschikbaar stelt aan de energiedeskundige.

 

bottom of page