Verbod op aardgas voor nieuwbouw vanaf 2025
Vanaf 2025 geldt in Vlaanderen een verbod op aardgasaansluitingen voor nieuwbouwprojecten. Het nieuwe beleid is van toepassing bij omgevingsvergunningen vanaf het nieuwe jaar en vormt de volgende stap in het reduceren van fossiele brandstoffen voor verwarming van gebouwen in Vlaanderen.
Sinds 2021 moesten grote projecten zoals verkavelingen en appartementen al rekening houden met striktere aardgasbeperkingen. Enkele uitzonderingen werden nog toegestaan, bijvoorbeeld voor collectieve verwarming via warmtekrachtkoppeling en voor hybride warmtepompen in combinatie met een collectief hernieuwbaar energiesysteem. Ook de hybride warmtepomp waarbij een lucht-waterwarmtepomp gecombineerd wordt met een gascondensatieketel zal in 2025 niet langer mogelijk zijn.
Het algemeen verbod op aardgas is een onderdeel van de Europese Green Deal, die ernaar streeft om tegen 2050 zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen (zoals stookolie, aardgas en kolen) te gebruiken voor het verwarmen van woningen. Het einddoel: alle huizen in Europa tegen 2050 klimaatneutraal maken. Momenteel geldt dit verbod enkel in Vlaanderen; voor Brussel en Wallonië zijn er nog geen concrete plannen om deze maatregel in te voeren.
Belangrijk: Wil je toch nog een gasketel plaatsen in een nieuwbouw? Zorg dan dat je je bouwaanvraagdossier vóór 31 december 2024 indient.
Wat zijn de alternatieven om je nieuwbouw te verwarmen?
Vanaf 2025 zijn er verschillende alternatieven beschikbaar voor het verwarmen van nieuwbouwwoningen zonder aardgas. Prevebo zet enkele duurzame opties op een rij:
Warmtepomp
Een warmtepomp is een energiezuinige oplossing voor verwarming, vooral in goed geïsoleerde woningen. In combinatie met zonnepanelen en vloerverwarming levert dit systeem een hoge efficiëntie. Toch kende de verkoop van warmtepompen dit jaar een terugval. De aanschafkosten van een warmtepomp zijn namelijk hoger dan die van een gasketel, zelfs met premies.
Warmtenet
Een warmtenet is een netwerk van leidingen dat warmte transporteert. Deze warmte komt meestal uit restwarmte van zijn omliggende industrie. De verdeling van de warmte gebeurd dan via vloerverwarming, plafondverwarming, wandverwarming of radiatoren. In je woningpas kan je een warmtekaart terugvinden om na te gaan of er in de buurt een warmte net (gepland) is.
Biomassaketel
Onder biomassaketel valt een verwarmingssysteem dat organisch materiaal gebruikt als brandstof, zoals open haarden, houtkachels, pelletketels, enz. Deze zijn milieuvriendelijker dan traditionele gas- of mazoutketels, omwille van de opname van CO2 tijdens de groei van biomassa. Toch komt hier nog steeds een uitstoot van fijn stof en stikstofoxide vrij. Biomassaketels worden daarom minder gestimuleerd en komen niet in aanmerking voor premies.
Directe elektrische verwarming
Directe elektrische verwarming is in de meeste gevallen geen efficiënte optie, omdat deze zwaar wordt afgestraft in de EPB-aangifte. Dit systeem verbruikt relatief veel energie en wordt daardoor niet geadviseerd.
Geldt het Aardgasverbod ook voor Renovatieprojecten?
Voor renovatieprojecten is het nog steeds mogelijk om een gasketel te installeren. Ook als je woning nog niet is aangesloten op het gasnet, kun je een nieuwe gasaansluiting aanvragen. Vanaf 2025 betaal je echter de werkelijke aansluitkosten, die rond de €1.600 liggen in plaats van het huidige begrensde bedrag van €250. Dit beleid maakt het aanvragen van een gasaansluiting aanzienlijk duurder en ontmoedigt zo het gebruik van aardgas.
Voor ingrijpend energetische renovaties gelden dan weer dezelfde regels als bij nieuwbouwwoningen.
Bij renovatieprojecten adviseert Prevebo om het bestaande verwarmingssysteem te optimaliseren in drie stappen:
Isoleren: Verminder de warmtevraag door de woning goed te isoleren.
Lage Temperatuurverwarming: Gebruik systemen zoals vloerverwarming om het energieverbruik te verlagen.
Energiezuinige Warmtebron: Installeer een efficiënte warmtebron, zoals een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen.
Gasverwarming in functie van EPB vanaf 2025
Vanaf 2025 wordt er een nieuwe EPB-eis ingevoerd die een minimaal installatie-rendement van 130% voor verwarmingssystemen met water als afgiftemedium voorschrijft. Dit betekent dat gasketels in combinatie met vloerverwarming en/of radiatoren in nieuwbouwprojecten en bij ingrijpende energetische renovaties (IER) niet langer toegestaan zullen zijn zonder boetes opgelegd door het VEKA. Alleen bij renovaties blijft de installatie van een gasketel nog een optie om aan de wetgeving te voldoen.
Benieuwd naar andere wijzigingen met betrekking tot EPB vanaf 2025? Lees dan ook onze blog over de nieuwe EPB-eisen vanaf 2025.
Hoe kijkt Prevebo naar de nieuwe maatregel?
Hoewel warmtepompen en andere alternatieven effectief energiezuiniger zijn dan gasketels, wil dit niet altijd zeggen dat de energiekosten lager zullen uitvallen. Aangezien elektriciteit op dit moment duurder is dan aardgas en het stevige kostenplaatje van een verbouwing, kan het voor gewone renovaties nog aantrekkelijker zijn om een gasketel te kiezen, zolang de elektriciteitsprijzen hoog blijven.
Voor nieuwbouw of energetische renovaties bieden warmtepompen echter wel duidelijke voordelen. In combinatie met goede isolatie en lage temperatuurverwarming dragen ze bij aan een lagere energievraag en duurzamere woningverwarming. Zonnepanelen met een thuisbatterij vormen hierbij een extra waardevolle investering voor wie de fluctuaties in elektriciteitsprijzen wil opvangen.
Heeft u bouw of verbouwplannen? Als EPB-verslaggever geven we u graag advies op maat. Vraag vandaag nog uw vrijblijvende offerte aan!