top of page

Verhuurverbod voor woningen met EPC label E en F vanaf 2030

De Vlaamse regering heeft beslist dat de huurprijs van een woning met een energieprestatiecertificaat (EPC) met label E of F vanaf 2028 niet meer geïndexeerd mag worden. De maatregel klinkt bekent, want werd tijdelijk al eens ingevoerd tussen oktober 2022 en 2023. Toen nog om de huurders te ondersteunen in tijden van energiecrisis. De Vlaamse regering gaat nu echter nog een stap verder dan het herinvoeren van het indexatieverbod en zal vanaf 2030 zelfs verbieden om deze woningen met EPC E, F of G nog te verhuren.


Verbod op indexatie huurprijs bij EPC label E of F

Waarom deze maatregelen?

Vlaams minister van Wonen Melissa Depraetere benadrukt dat deze aanpak nodig is om het verouderde Vlaamse woningbestand energiezuiniger te maken. Vergeleken met andere Europese regio’s scoort Vlaanderen slecht op vlak van woningisolatie. Het huurprijs indexatieverbod vanaf 2028 en het verhuurverbod vanaf 2030 moet verhuurders aanzetten om hun panden grondig te renoveren.


De voordelen van deze renovaties moeten verder reiken dan enkel voldoen aan regelgeving. Ze zorgen ook voor:

·         Lagere energiekosten voor huurders.

·         Hogere woonkwaliteit.

·         Een hogere marktwaarde van de woning.


Wat betekent dit voor u als verhuurder?

Met meer dan 1 miljoen E- en F-woningen in Vlaanderen is de impact van deze regelgeving enorm. Een grootschalige renovatiegolf lijkt onvermijdelijk, maar voor veel verhuurders zijn de kosten een struikelblok. Zeker voor privéverhuurders kunnen de investeringen stevig oplopen en afschrikken.


De Vlaamse regering belooft intensieve renovatiebegeleiding, zoals:

  • Masterplannen voor collectieve renovaties van appartementsgebouwen.

  • Groepsaankopen of prefinanciering om de renovaties toegankelijker te maken.


Tegelijk roept de nieuwe regelgeving ook vragen op, zoals:

  • Wat gebeurt er met uw huurders tijdens een renovatie? Bij ingrijpende werken kan het nodig zijn dat de woning tijdelijk onbewoonbaar is.

  • Wat als u niet kunt of wilt renoveren? De nieuwe maatregel kan ook een verkoopgolf van woningen met label E of F veroorzaken, wat kan leiden tot prijsdalingen voor slecht geïsoleerde woningen. Bovendien zou dit het aanbod van huurpanden sterk kunnen verlagen.

  • Lagere energiekosten, maar een hogere huurprijs? Verhuurders zullen op hun stevige investeringen een rendement willen. Het is dus niet ondenkbaar dat dit de huurprijs van de panden zal opdrijven.


Uw renovatietraject starten met Prevebo

Bij Prevebo begeleiden we verhuurders en eigenaars stap voor stap in hun renovatietraject. Zo zorgt u niet alleen dat uw woning voldoet aan de regelgeving, maar ook dat u energiezuinig en duurzaam verhuurt.


Wat we doen:

  1. Energiescan: We analyseren de huidige staat van uw woning en berekenen uw EPC-label.

  2. Renovatievoorstel: Op basis van uw doelen stellen we een plan op om uw energiescore te verbeteren.

  3. EPC-simulaties: Voor elk voorstel maken we een simulatie zodat u inzicht heeft in de verwachte resultaten.

  4. Eindresultaat: Na de renovatie leveren we een nieuw EPC-attest dat voldoet aan de Vlaamse regelgeving.


Deze aanpak zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor een aantrekkelijker en milieuvriendelijker pand.


In onze recente blog bespreken we verschillende mogelijke renovatie-ingrepen en geven we een indicatie van de bijbehorende kosten. Omdat elke woning uniek is, zoeken we bij Prevebo altijd naar de best passende oplossingen, volledig afgestemd op uw situatie en wensen.


Vraag vandaag nog een offerte aan!

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn om uw EPC-label te verbeteren? Prevebo helpt u graag met een renovatietraject op maat. Vraag nu vrijblijvend een offerte aan en zet vandaag nog de eerste stap naar een energiezuinige toekomst!

bottom of page